Hawa prisbelönad producent om #representation

Förra veckan inleddes temat representation, vi bjöd in vänner och följare för att dela med sig av sina bästa tips på inkluderande och representativ litteratur. Vi fick in så många intressanta tips, tankar och reflektioner och väljer att fortsätta kring temat även denna vecka.

Idag får vi tips på en härlig tv serie från Hawa Sanneh. Hon är 25 år och prisbelönad producent för kortfilmen ”Gay Enuogh”, verksam i CinemAfrica och engagerad i representationsfrågor. Hon fick samma frågor som tidigare recensenter. Hon skriver att ”det närmsta jag kom att se svarta representeras var via afroamerikanska serier …”

Alla som bidragit med tips och representation har alla fått samma frågor:  Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för dina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Vad heter boken/filmen/serien?Bill
Little Bill”, en tecknad amerikansk tv-serie för barn.

Någon reflektion när du fick frågan?
När jag fick den här förfrågan hade jag svårt att komma på en bok som jag läste och som representerade mig eller min kultur. Utan helt ärligt tror jag allt jag läste som liten var av vita författare med vita karaktärer.

Som liten kollade jag extremt mycket på teve, ett typiskt MTV-barn. Växte upp med att kolla på Moesha, Fresh Prince, Sister Sister, Family Matters, etc etc. Det närmsta jag kom att se svarta representeras var via afroamerikanska serier som absolut gjorde en stor inverkan på mig men som barn kanske man inte förstod så mycket egentligen, utan att man har efterkonstruerat ganska mycket.

Men en serie som jag kan rekommendera för barn är Little Bill, och som även är baserad på böcker med samma titel.

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Varför?
Jag skulle rekommendera den för barn från 4 år och uppåt. Den här serien visar på en bred representation inom etnicitet utan att karaktärerna sterotypiseras. Och som barn är det viktigt att man börjar se karaktärer som ser ut som sig själv i tidig ålder för att stärka ens självkänsla och identitet.

I serien får man följa ”Little Bill” som är väldigt påhittig och kreativ med en stark vilja. Serien utspelar sig i en urban utopi vilket är en ganska härlig plats för barn att titta på. Inspirerande integrerande av människor och familj runt omkring ”Little Bill”, som lämnar en känsla av gemenskap och styrka i en afrocentrerad värld.

Vad gjorde att du kände igen dig?
Totalt sett skapar serien en lärorik, vänlig och magisk atmosfär för unga tittare.
Som de flesta amerikanska serier kretsar varje avsnitt kring en ”moralfråga” som ”Little Bill” och hans familj ställs inför.

Nästa inlägg på temat representation publiceras 25/5, då följer vi Ihsan Kellecioglu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s