Sauda inleder veckan #representation

Förra veckan inleddes temat representation, vi bjöd in följare och att dela med sig av sina bästa tips på inkluderande och representativ litteratur. Vi fick in så många intressanta tips, tankar och reflektioner att vi fortsätter även denna vecka.

Idag tipsar Sauda Luzze, initiativtagare till ”Afroboost”, Unesco LUCS stipendiat 2015 samt ung aktivist som är engagerad i representationsfrågor. Hon fick samma frågor som tidigare recensenter. Hon skriver att hennes tips blev en av startpunkterna för henne.

Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för dina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Vad heter boken/filmen?percy jackson
Percy Jackson – Född till hjälte” av Rick Riordan

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Varför?
Rekommendera den för dem barn som är 12 som känner sig utanför av samhället pg av omständigheterna man är given, eller som har någon typ av svårighet.

Vad gjorde att du kände igen dig?
Jag stack ut som liten och kände att jag var annorlunda från alla som var vita i min klass.  Såg det alltid som en nackdel att vara svart och försökte alltid att passa in, men det blev bara fel. När jag läste boken Percy Jackson fick jag känslan av att det var ok att  vara annorlunda, det kunde till och med vara en fördel. Det blev sen en av startpunkterna för mig att upptäcka min egna styrka.

Någon reflektion när du fick frågan?
Tog mig lång tid att komma på en bok att rekommendera. Känns tragiskt att jag som liten inte blev introducerad till böcker med mångfaldsperspektiv och karaktärer där jag kunde känna igen mig i. Under perioden mellan 10-19 år läste jag sällan då jag hade tron om att jag inte tyckte om att läsa.

Idag läser jag 2 böcker om månaden, dessa böcker är oftast bara böcker med mångfaldsperspektiv.

Nästa inlägg på temat representation publiceras 24/5, då följer vi Hawa Sanneh.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s