Daniela tipsar på temat ”representation”

Denna vecka publiceras de tips som inkommit på temat representation som breddats till barnböcker & film. De som tipsar har alla fått samma fråga:

Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det  barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för sina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Vi har fått in en del intressanta tips, tankar och reflektioner. Idag tipsar Daniela Costa-Hofverberg, Visual Merchandiser på ett av Sveriges största kedjor, aktivist och engagerad i mångfaldsfrågor.

Vad heter boken?danilea 2
Mafalda, en samling av tecknad politisk humor av tecknaren Quino.

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Varför?
Jag har funderat på din fråga och jag har faktisk ingen bok där jag som liten kände igen mig som jag kan rekommendera till en 4-12 årig. När jag var liten, i Angola, jag kom till Sverige som 16-åring, så var pappa noga med att köpa hem många böcker, främst till min storasyster som älskade att läsa, men nu i efterhand kommer jag på, trots de många böcker jag läste vid syrrans knä, att jag inte kommer på någon bok med representation. De flesta hade vita karaktärer.

Vad gjorde att du kände igen dig?
Mafalda är en av böckerna som jag kommer ihåg att jag gillade mest, det gjorde jag inte för att jag kände igen mig i den utan det gjorde jag av den enkla anledning att jag kände igen min storasyster i den, och eftersom min storasyster som är tio år äldre än mig var min största förebild redan som liten var det ”good enough”.

Mafalda var en samling av tecknad politisk humor av tecknaren Quino. Boken handlade om en sexårig smart och bestämd argentinskt vit flicka som hade stora insikter om världen, en liten revolutionär med aktivistsjäl skulle jag vilja säga. Precis så såg jag min syster med!

Någon reflektion när du fick frågan?
När jag googlar på Mafalda idag så står denna sammanfattning: Mafalda är en sexårig flicka som ägnar det mesta av sin tid åt att filosofera över politik, världsläget och universum i allmänhet. Hennes högsta dröm är att alla världens nationer ska sluta fred och att alla orättvisor ska avskaffas. Även denna beskrivning passade redan då in på min stora syster då hon redan som liten älskade att sitta med vår pappa och morbror (som var politisk engagerad) samt hans kompisar och diskutera om politik, om det som hände i Angola och världen över.

Den enda skillnad jag såg mellan min syster och Mafalda var att min syster var svart, angolan, med svarta angolanska föräldrar, och Mafalda var en argentinsk vit flicka, med argentinska vita föräldrar. Men det var trots allt, det närmast jag kom till att känna igen mig i någon bok, genom att känna igen min syster i den.

Idag är jag glad över att det finns mer representation och böcker för de små att ha som förebild, till skillnad från när jag växte upp. Då jag inte har några egna barn har jag heller inte någon favoritbarnbok att rekommendera. Min systerson fyller snart 4 och jag har redan köpt många böcker med representation till honom. På sin två-årsdag fick han, av mig och min man, en stor kista fylld med böcker, många av dem av Nikki Daly, några på portugisiska skrivna av angolanska författare, men många av böckerna var han för liten för att börja läsa. Det viktigaste är att han inte kommer att ha avsaknad av representation och förebilder som jag hade.

Nästa tips på temat representation publiceras 20/5, då följer vi Catrine Lundell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s