Jabou tipsar på temat ”representation”

Denna vecka publiceras de tips som inkommit på temat representation som breddats till barnböcker & film. De som tipsar har alla fått samma fråga:

Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det  barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för sina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Vi har fått in en del intressanta tips, tankar och reflektioner. Idag tipsar Jabou Foon, driver föreningen Sisters in Business med en kollega och har ett eget karriärcoachningföretag coaching2advance.

Vad heter boken?9780803732605_p0_v1_s1200x630
Princess Grace av Mary Hoffman köpt i England.

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Varför?
Jag rekommenderar den för barn från 4 år. Boken handlar om Grace . På Grace skola ska de ha en tävling för alla som vill klä ut sig prinsessor. Man får följa Grace där hon upptäcker att det finns många slags prinsessor utöver de typiska Disney prinsessorna och hon klär sig till slut till en riktig afrikansk prinsessa och delar med sig av en härlig historia kring just den prinsessa hon är utklädd till. Jag rekommenderar den här boken därför att den tilltalar nog de flesta barn oavsett bakgrund med den enkla storyn som är lätt att följa när man är 4-5 år. Min dotter tycker verkligen om denna bok och tycker om bilderna som tydligt visar en person som ser ut som henne själv i prinsessa klänning.

Vad gjorde att du kände igen dig? 
Jag tycker att den är bra för att den visar på att prinsessor kan se olika ut och ger lite historia. Grace upptäcker sin egen historia genom läxan och uppdraget att klä ut sig till prinsessa. Boken är toppen när barn speciellt flickor kommer in i ”prinsessa fasen”. De kan lätt känna igen sig och jag förstår varför den tilltalar min dotter.

Denna bok publicerades 2007, så den fanns inte när jag var barn och jag kan själv faktiskt inte komma ihåg några svenska böcker som jag har läst där jag kände att jag kunde känna igen mig men jag köpte denna bok till min dotter just för att storyn relaterar till Gambia, mitt ursprungsland.

Någon reflektion när du fick frågan?
Min reflektion generellt är att jag är mycket noga med vilka böcker min dotter läser eftersom jag vet vilken påverkan böcker har på hennes självbild. Jag vill att hon ska känna sig stolt över sitt utseende och sitt ursprung. Tyvärr finns det inte mycket böcker i Sverige som bejakar en positiv självbild för afrosvenskar i Sverige.

Nästa tips på temat representation publiceras 19/5, då följer vi Daniela Costa-Hofverberg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s