Wendy tipsar på temat ”representation”

Denna vecka publiceras de tips som inkommit på temat representation som breddats till barnböcker & film. De som tipsar har alla fått samma fråga:

Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det  barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för sina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Vi har fått in en del intressanta tips, tankar och reflektioner. Först ut är Wendy Francis, föreläsare och PR konsult som driver podcasten ”Arga flickor”. Hon fick de fyra frågorna.IMG_1477

Vad heter boken?

Porch Lies: Tales of Slicksters, Tricksters, and Other Wily Characters”skriven av Patricia C. McKissack.

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Varför?
Boken är en samling underhållande noveller som alla följer samma lekfulla och humoristiska ton. Varje ny berättelse inleds med en fängslande introduktion som både griper tag i läsaren och som lämnar läsaren med ett stort leende på läpparna. Boken är dessutom skriven av en svart, kvinnlig författare från USA, som delvis använder sig av svart amerikansk historia för att berika berättelsen men också för att icke-vita barn ska känna igen sig i upplevelserna. Det är uppfriskande att svarta barn, för en gångs skull, har en meningsfull och central roll i litteraturen – utan att framställas som elaka, dumma eller ha biroller!

Vad gjorde att du kände igen dig? Hur gammal var du när du läste boken?

Jag läste denna bok första gången för mina yngre kusiner när jag var i tonåren. Jag har tidigare läst flera av Patricia C.McKissacks böcker och känner mig trygg i hennes beskrivningar och val av ord och uttryck. Det jag direkt fastnade för i ”Porch Lies” var bokens höga tempo och blandning mellan mystik, spänning, humor och rädsla. Författaren är onekligen en ordmagiker och sviker aldrig läsaren när det gäller att avsluta novellerna med en överraskning. Boken är perfekt för en 10-åring eller en 50-åring som vill läsa högt för sina barn

Någon reflektion när du fick frågan?
Det finns alldeles för få böcker och filmer som erbjuder perspektiv som inte centraliseras kring vita kroppar eller europeiska erfarenheter. Jag har haft turen som haft föräldrar som medvetet valt barnlitteratur för att ge mig möjlighet att se mig själv i karaktärer och upplevelser, fastän världen många gånger låtsas att jag inte finns.

Nästa tips och rekommendation skrivs av Jabou Foon och publiceras imorgon 18/5.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s