611

Hur kan du i din yrkesroll komma vidare i ditt tänkande och din kunskap om betydelsen av representation, när det gäller barn?

Vi fick nyligen en fråga från en person som arbetar med kultur för barn och fortbildning för personal, som gällde just bra texter att läsa och samtala kring. Vi valde ut några texter och en föreläsning.

En klassiker är Chimamanda Ngozi Adichies föreläsning The Danger of a Single Story.

Hon säger (översatt från engelska):

Tack vare författare som Chinua Achebe och Camara Laye gick jag igenom en mental förvandling i min uppfattning av vad litteratur är. Jag insåg att människor som jag, flickor med chokladfärgad hud, vars krusiga hår in kunde sättas upp i hästsvansar, också kunde existera i litteratur. Jag började skriva om saker som jag kände igen.

Jag älskade de amerikanska och brittiska böcker jag läste. De väckte min fantasi. De öppnade upp nya världar för mig. Men den oavsiktliga effekten var att jag inte visste att människor som jag kunde existera i litteratur. Så vad upptäckten av afrikanska författare gjorde för mig var det här: Det räddade mig från att bara ha en enda berättelse om vad böcker är.

En text som berättar om hur litteraturen kan vidga barns världar och vilka möjligheter de ser vad gäller sin egen framtid är Why Diverse Books Matter av ungdomsbibliotekarien Jessica Trujillo:

Unga människor, särskilt tonåringar, tänker ständigt på vilka de är. Varje dag formar de sin identitet och upptäcker hur de passar in i världen. Böcker och andra medier kan spela en roll i skapandet av en identitet. Att ungdomar har möjlighet att se sig själva återspeglas i kulturen är avgörande. Oavsett om det handlar om funktionshinder, ras, könsidentitet eller sexuell läggning. Det är oerhört kraftfullt. Den här typen av representation kan betyda mycket för att hjälpa unga människor att känna sig förstådda och accepterade.

Det är viktigt att inte underskatta vikten av att se någon som du som porträtteras som hjälte, nörd, stjärna, idrottare etc. Att se en karaktär som liknar dig själv – som är komplex, nyanserad och som krossar stereotyperna som du kämpar mot – är inget mindre än spännande.

Vi vill också tipsa om alla de texter som vi tidigare har publicerat på vår webbplats, på temat representation.

Vi tar gärna emot frågor på merbarnkultur@gmail.com