170

Idag publicerar vi vårt sista bidrag för denna gång kring temat representation, och det blir ingen mindre än Viktoria Nguema som till vardags jobbar på kulturrådet med satsningen på kultur i utsatta bostadsområden. Hon är född i Vitryssland, hennes mammas hemland och pappa kommer från Ekvatorialguinea. Hemma för henne är Norra Botkyrka och det sen hon var 2 år gammal. Viktoria är dessutom en av grundarna till Instagramkontot “1 på miljonen” som är en röst som ger berättelser till alla som bor i våra miljonprogram.

Om sitt boktips “…  jag har aldrig reflekterat över att någon av huvudkaraktärerna har kunnat vara något annat än vit förrän en pjäs sattes upp i London nyligen och folk (tyvärr, men inte helt oväntat) blev helt galna för skådespelerskan som spelar Hermione Granger är svart.

hermonieVi bjöd in vänner och följare att dela med sig av sina bästa tips på inkluderande och representativ litteratur. Alla som bidragit har fått samma frågor:  Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för dina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Hittade du någon bok, vad heter boken/filmen?
Första boken jag hittade en karaktär som jag genuint tyckte om och såg likheter hos var i ”Harry Potter och de vises sten”.

Hur gammal var du när du läste boken?
Jag måste ha varit 10-11 år gammal då och var en läslus redan som liten, så att det tog så lång tid att hitta någon är ändå rätt intressant. 

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Kände du igen dig i boken?
Hermione Granger är allt den här lilla flicka på 11 år önskade att hon skulle bli när hon växte upp. Hon är den ständiga voice of reason i böckerna, hon är målmedveten, smart och skäms aldrig för det och är många gånger anledningen till att Harry och Ron klarar sig ur knipor.

Samtidigt är hon lojal, omtänksam och sårbar i stunder när hon utsätts för vidriga kränkningar (som ju påminner om rasism) men står rakryggad i alla fall. Jag vill att alla barn ska få den upplevelsen, där både pojkar och flickor växer upp med bilden att det är såhär tjejer är.

As a matter of fact längtar jag till att mina småsystrar blir några år äldre så att jag kan läsa böckerna ännu en gång men tillsammans med dem. Och då kommer jag berätta att den häftiga tjejen i boken ser ut precis som oss.

Någon reflektion när du fick frågan?
Det är fortfarande en av mina absoluta favoritböcker men trots att jag har läst om serien fler gånger än jag kan räkna, så har jag aldrig reflekterat över att någon av huvudkaraktärerna har kunnat vara något annat än vit förrän en pjäs sattes upp i London nyligen och folk (tyvärr, men inte helt oväntat) blev helt galna för skådespelerskan som spelar Hermione Granger är svart.

Vilket fick mig att fundera. Och jag insåg, men shit.Det är ju självklart att den lilla flickan med det stora burriga håret kan se ut som mig!

Det sista sammanfattande och reflekterande inlägget kring temat representation publiceras 29/5.