1554

När jag hade sett filmen Black Panther tillsammans med min dotter på bio och applåderna klingade ut, var det uppenbart för mig att filmen hade gjort ett intryck på henne som få filmer gör. Vad var det som gjorde den här filmen annorlunda?

Barn av idag växer upp omgivna av medier i alla möjliga format och känslan är ibland att barnen är lite blasé ifråga om vad de verkligen imponeras av. Självklart har filmen Black Panther (som är tillåten från 11 år) en spännande historia och många actionscener. Men det finns något mer där, som väcker känslor av upprymdhet, stolthet och faktiskt lycka.

Filmen utspelar sig i ett land, Wakanda, som visar upp en utopisk mix av högteknologi och en föreställd afrikanskhet. Black Panther är gjord i en afrofuturistisk anda. Afrofuturism är en genre inom litteratur, film, serier, som kombinerar science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm.

I Black Panther är alla viktiga roller besatta med svarta skådespelare. Vita förekommer, men i några få biroller. Den svarta skådespelaren är superhjälte och inte längre sidekick. Alla på filmduken har naturligt hår eller rakade huvuden, inte minst kvinnorna. Hjältens lillasyster är filmens teknikgeni, men utan att nånsin bli tråkig, snarare är hon rebellisk.

Vad säger då barn som har sett filmen om sina intryck? Min dotter, 11 år, sa redan när vi lämnade salongen att hon ville se filmen igen. Hon berättade att hon fascinerades av hjältehistorien och tanken på Wakanda (som hon först trodde fanns på riktigt). Eftersom just mitt barn har rötter i Nigeria var den talade accenten i filmen redan bekant. Och inte minst – en hel film med nästan bara bruna människor!

Journalisten  har pratat med barn och ungdomar i samband med visningar i USA. Det här är ett urval citat från det barnen sa. (Översatt från engelska av mig.)

 

Filmen får mig att vilja starta min egen klan och göra egna uppfinningar för att hjälpa världen. Den får mig också att vilja göra en egen Panther-dräkt.

 

Att se en svart person styra ett helt land och skapa en massa teknologi fick mig verkligen att känna att jag kan göra mer med min hjärna.

 

Jag ÄLSKADE kvinnorna. De fick mig att känna mig mäktig och att svarta kvinnor kan vara starka och respekterade som män.

 

Den här filmen är viktig för svarta människor eftersom vi måste representera oss själva och inte vara rädda att visa vilka vi är. Också för att göra oss kända för världen.

 

Svarta kvinnor är lika starka som vilka män som helst och svarta små tjejer kan vara superhjältar.

 

Läs mer!

I Took 7th Graders to See ‘Black Panther.’ Here’s What They Said. av 

Fantastiska bilder!

These Photos Of Black Kids Watching ‘Black Panther’ Highlight Why This Film Was Needed av Chris McGonigal, Huffingtonpost

Varför är filmen viktig?

Wakanda Forever: On the Importance of Black Panther av Clarkisha Kent, The Root

 

/ Anna-Stina Takala