336

MeR Barnkultur är så glada för alla tips och härlig feedback vi får till vår mail eller på vår Facebooksida. Nu senast fick vi en intressant fråga:

“Tack för att ni driver det här toppeninitiativet!

Kanske ni kan hjälpa mig med tips om en relaterad sak. Efter att min dotter har fått höra ett par negativa kommentarer om sin hudfärg och hår på förskolan är personalen villig att verkligen ta tag i detta genom att satsa på ett tema om mångfald och likabehandling.

Problemet är att de verkar lite villrådiga hur de ska gå tillväga. Har ni något tips om hur pedagoger kan arbeta med dessa frågor på ett strukturerat och långsiktigt sätt, kanske några verktyg som ni har kommit i kontakt med?

Stort tack på förhand!!

Bästa hälsningar C”

Vi skickade en del tips till “C” och tänkte att det kunde vara intressant för flera av våra läsare. Fokus på våra tips till är litteratur, utbildningar och övningar som just pedagoger kan använda i skolan och med elever.

Utöver nedan tips vill vi understryka att det viktigaste är att vara en närvarande förälder, förstå ditt barns utmaningar och ha en aktiv dialog med skolan/pedagogerna som möter ditt barn varje dag.

Dokumentärfilm:
Raskortet är ett grymt initiativ och dokumentär med super bra lärar- och skolhandledning. Börja vida denna artikel och kolla in FB sidan som har mycket information. http://www.svt.se/dokumentarfilm/raskortet-lever-vidare. Här finns ett klipp via youtube: https://www.youtube.com/watch?v=vaz39HFLXCw. Jag känner flera i filmen och vet att de föreläser om du vill ha kontakt.

Litteratur:

  • Antologin Normkritisk pedagogik: Makt lärande och strategier för förändring, red: Bromseth & Darj är bra, lätt- och snabbläst (trots att den har några år på nacken).

Tips på författare:

  • Linda Leveau har både skrivit böcker och håller föreläsningar speciellt med fokus på normkritik i skolan! Fantastiskt bra!
  •  Lena Martinsson har skrivit en bok som heter Skola i normer.

Tips på föreläsare som har ett särskilt fokus på skolan:

  • Marwa Karim, årets svenska ungdomshjälte 2014, 20 år från Gävle. Bloggar och föreläser om mobbning, rasism och feminism. Har själv blivit utsatt i tio år. Duktig och ung.
  •  Wendy Francis föreläser i normkritik med särskilt fokus på medier och kommunikation, feminism och antirasism. Hon har radioprogrammet Arga Flickor som specifikt handlar om att ta plats genom att skapa egna utrymmen och hon har föreläst sedan hon var 17 år.
  • Diana Pohl har mångårig erfarenhet av att driva en förening som jobbar med diskriminering i skolor och på arbetsplatser. Hon är mycket kunnig! Insatt i ämnena och van att tala inför och med ungdomar o vuxna i sitt yrke. Sociolog och aktivist med förmåga att förklara på ett enkelt och kärnfullt sätt.
  • Raymond Peroti, en av deltagarna i dokumentärfilmen “Raskortet” föreläsare och utbildare och arbetar till vardags som verksamhetsledare för unga vuxna i Botkyrka.

Tips på en övning som en lärare i vårt nätverk använt och hälsar “Den här övningen har jag gjort med mina studenter för att inleda en kurs om sociala kategoriseringar. Brukar sätta igång lite tankar och diskussioner” http://www.jamstall.nu/verktygslada/ett-steg-fram/

Har du som läst detta fler tips, skicka dem gärna till oss. Här finns våra kontaktuppgifter.