176

Det som skulle ha varit det sista inlägget kring temat representation, blir det näst sista. Vi bjöd in vänner och följare för att dela med sig av sina bästa tips på inkluderande och representativ litteratur.

Idag får vi äntligen vårt första tips om inkluderade barnlitteratur från när Deborah växte upp i Sverige. Hon har bott i Asien, Västindien , Afrika Söder om Sahara och i Sverige. Har tre barn och till vardags grafisk formgivare.  Hon inleder med frågan:  “Representation – finns den verkligen i svenska barnböcker?”

Alla som bidragit med tips och representation har alla fått samma frågor:  Har du utländsk bakgrund och har växt upp i Sverige? Finns det barnböcker eller filmer där du som ung kände igen dig och idag skulle vilja läsa för dina barn? Mer om bakgrunden i inlägget om representation.

Hittade du någon bok, vad heter boken/filmen/serien?
Gud vad svårt
att dra sig till minnes de böcker man läste som barn som inte handlade om Pippi, Madicken och Gummi-Tarzan. De böcker där mörka inte bara användes som stereotypa karaktärer vill säga.

Någon reflektion när du fick fråganIMG_1075
Jag har dock dammat av en av mina favoritböcker som jag älskade som liten, ”Stora Bilder Boken” författad och illustrerad av Gyo Fujikawa
. Den är inte skriven och illustrerad av en svensk per se men detta är en bok jag fick av mina föräldrar 1979 (det står så i boken). Det var denna bok som inspirerade mig som liten att bli antingen balettdansös eller läkare då det nämligen fanns jättefina illustrationer på mörka små flickor som såg ut precis som jag, med afro och allt. Nu är jag varken balettdansös eller läkare men det lilla fröet såddes som sa att jag kan bli vad jag än behagar och det är otroligt viktigt.

Kan du rekommendera den för någon mellan 4-12? Varför?
Jag var 4 år när jag fick denna bok men vet inte om den ens existerar längre på bokmarknaden. Sedan dess har jag fått tre egna vackra barn som även de behöver böcker som de kan spegla sig i och hittills har mitt sökande inte gått jättebra precis. Det finns jättefina böcker som ofta kommer från en gammal berättartradition från diverse afrikanska länder. Mina barn gillar att höra dessa berättelser men de kan inte direkt spegla sig i dem då de precis som skildringen av kontinenten Afrika i media är en väldigt föråldrad och ouppdaterad bild som målas upp.

Det jag söker är böcker med mörka barn som är superhjältar, böcker om familjer precis som vi (inte nödvändigtvis kärnfamiljen) där barnen de facto kan känna igen sig. Det känns extra viktigt när det gäller bilderböckerna som matar läsaren med en bild. Det kan då nästan vara enklare med böcker utan bilder så att fantasin får fritt spelrum, men när man har barn i 4-6 års ålder är det helt klart bilderböcker de vill ha.

Några andra böcker vi har här hemma är ”Söta Salma” av Niki Daly som är en Röda Luvan-saga från Ghana (jag skulle rekommendera boken till barn mellan 2-6 år); Orättvist! av Åsa Mendel-Hartvig och den handlar om att syskon får göra olika saker som kan uppfattas som orättvist. Orättvist! kommer från förlaget Olika och de har en hel del böcker med representation.

Vad tänkte du mer?
Som sagt, när jag fick frågan fick jag verkligen klura ett tag. Frågade till och med min mamma som inte heller hon direkt kom på något förutom Pippi och hennes förbaskade pappa eller Hellsings Sjörövarbok. Det finns fler böcker idag men på tok för få för våra små.

Nästa och på riktigt sista inlägget för denna gång på temat representation publiceras 28/5, då följer vi Viktoria Nguema.