1880

De flesta av oss kan nog komma på åtminstone en bok vi läste i barndomen, där någon av karaktärerna var föräldralös. Pippi, Harry Potter, Anne på Grönkulla, Askungen, Mio min Mio… Ja, historierna om barn som är adopterade eller fosterbarn är många. Det finns någonting i berättelsen om de skyddslösa barnen som verkar tilltala oss.

Men hur används de här barnens historier som en ingrediens i själva intrigen? Blir det en spännande detalj som får oss att känna något, kanske sorg, empati, att vi tycker synd om? Det varierar förstås hur enskilda författare hanterar ämnet. Astrid Lindgren har till exempel fått erkännande för sitt sätt att skildra barn som övergivits. Kanske hade hon en känslighet för ämnet, eftersom hon själv var en mamma som av olika skäl lämnade bort sitt förstfödda barn.

På senare tid har adoption i allt högre grad kommit att skildras av adopterade själva. På tv, radio, i böcker och på film. Nu kommer rösten inifrån och den adopterade får vara ett eget subjekt.

Det är författarens utmaning och privilegium att skriva om situationer som inte är självupplevda. Självklart kan även den som inte är adopterad skriva om att vara adopterad. Men rösterna som beskriver det självupplevda ger fler dimensioner till helheten. De VET – på ett ojämförbart sätt.

Här samlar vi ett urval av nyare böcker, filmer och tv-serier om adopterade. Särskilt för unga vuxna. Här är det i de flesta fall adopterade själva som berättar och breddar bilden av adoption.

FÖRELÄSNING

TED Talk – A Child of the State av Lemn Sissay

BÖCKER

Gul utanpå av Patrik Lundberg

Palimpsest av Lisa Wool-Rim

Hudfärg: honung av Jung

Far From the Tree av Robin Benway

FILM

Lion – amerikansk-australisk-brittisk dramafilm från 2016

TV

This Is Us – amerikansk dramaserie från 2016

RADIO

En svart svenne – Tendens i P1

 

Läs mer om ämnet

YA A to Z: Adoption Books – Being Discussed, Being Seen av Eric Smith

Om adoption – av vuxna adopterade – Bibliotek Botkyrka