131

I boken ”Siri, Superhjälten och guldringen” av Katarina De Verdier möter vi Siri som bor med sin mamma och pappa i Kenya. Siri är en omslag1textproblemlösare som inte tvekar att finna en lösning, och agera därefter, när problem uppstår.

När en guldring försvinner är Siri den som listar ut en plan för att få den tillbaka.

När en ilsken flodhästmamma attackerar Siri och hennes familj är Siri den första att reagera. Och när tjuvar härjar i varuhuset är Siri och hennes vän Superhjälten väl förberedda.

”Siri, Superhjälten och guldringen” visar vardagen i ett afrikanskt land. En vardag som vi sällan möter i litteraturen, och kanske inte heller förväntar oss att se.

Boken förmedlar en berättelse bortom lerhyddor, slum och fattigdom. Tre faktorer, som för oss i västvärlden, ofta är synonymt med länder i SubSahara.

Och kanske det viktigaste av allt, boken problematiserar varken miljön eller det faktum att Siri och hennes föräldrar har olika hudfärg. Läsaren ges på så sätt utrymme att förlora sig i den spännande berättelsen, och smittas av den värme och entusiasm som författaren förmedlar. Det är både befriande och glädjande.

Recensent: Anna Munyua

Länk till Bokus.