212

En bilderboksskapare, som hyllats med fina recensioner de senaste åren, är Siri Ahmed Backström. Hon har bland annat skrivit böckerna Syskondagen och Dom som är kvar (text av Karin Saler). Den senare fick priset Snöbollen – Årets svenska bilderbok 2015. syskondagen-ahmed_backstrom_siri-23501180-685892900-frntl

Gemensamt för de här böckerna är att historien gestaltas av blandade, eller mixade, familjer. Med det menar vi familjer där medlemmarna har olika hudfärg sinsemellan. Föräldrarna har kanske ursprung från olika kontinenter.

I Syskondagen får vi följa storasyster och lillebror. Lillebror vill inte gå till förskolan och får istället hänga med storasyster hela dagen. Vem skulle inte vilja ha en så snäll och cool storasyster som i boken? Det som inte nämns i texten, men som syns i bilderna är att lillebror och storasyster har olika hudfärg. Lillebror är brun och storasyster ljus. Båda har blåa ögon.

Det är nog många blandade familjer där barnen har erfarenhet av nyfikna och ibland närgångna frågor. En härlig bok att känna igen sig i, eller att få utlopp för sina frågor kring. Familjer ser helt enkelt olika ut och det är fint med barnböcker som speglar det.

Även i Dom som är kvar syns en mixad familj. Boken handlar om dom som blev kvar i sorgen efter en helt central familjemedlem. Man förstår att mamman i familjen är död. Går det att hitta sätt att leva vidare? Pappan i boken är brun med svart och lockigt hår. Barnen är också bruna, men lite 1423723097970ljusare. Mormor dyker upp i berättelsen och hon är ljus. Inte heller här kommenteras denna aspekt av familjen, utan fokus för berättelsen är familjens överlevnad dag för dag.

Det finns hundratusentals barn som lever i någon typ av blandade familjer i Sverige. Det är inte så ofta barnlitteraturen speglar det, men här har vi två fina exempel.

 

 

/ Anna-Stina Takala