29

omslag1textI 80% av svenska barnböcker är samtliga karaktärer i boken ljushyade, till och med alla statister i bakgrunden. Varför? Nu ges boken ”Siri, Superhjälten och guldringen” ut, en barnbok som vill bredda representationen i barnböcker.

Historien och idén bakom boken ”Siri, Superhjälten och guldringen” har sitt ursprung i författaren och initiativtagaren Katarina de Verdiers egna erfarenheter som mamma till adopterade dottern Siri, född i Kenya.

Under Siris uppväxt har Katarina fått en inblick i och en växande medvetenhet om att det svenska samhället har normer som inte följt med i befolkningsutvecklingen. I allt från vem som syns och hörs i barnböcker till vem vi ser på ledande positioner på arbetsmarknaden ges bilden av att samhället bara består av majoritetssvenskar. Därför ger hon nu ut boken där dottern Siri spelar huvudrollen.

– Jag vill ge min dotter en förebild i en huvudperson som hon kan identifiera sig med. Boken tar sin utgångspunkt i vår familjs erfarenheter, även om den också är kryddad med superhjältetendenser, säger Katarina.

Illustrationerna i boken spelar en viktig roll och syftet med bilderna är att spegla den verklighet vi lever i och att familjer kan se ut på olika sätt.

– Hudfärgen är inget som direkt kommenteras i boken, utan syns i bilderna. Jag vill visa hur vackert brun hy är och att det är något att vara stolt över. Jag vill också ge plats åt den stora välmående klass som finns i Kenya och lever som oss, äter glass, åker bil och hoppar hoppborg, säger Katarina.

Arbetet med e-boken har pågått ideellt på fritiden under snart två år. Det var en helt ny bransch att sätta sig in i och Katarina hoppas att bokbranschen kan våga gå utanför sina egna normer framöver.

– Nu vill jag att så många som möjligt läser boken och att vi tillsammans förändrar både utbudet och normen. Det är det som driver mig, säger Katarina.

För att läsa mer om boken, gå in på www.sijisagent.se.
Boken ges ut i samarbete med MeR Barnkultur ideell förening, www.merbarnkultur.se.

För mer information, kontakta:
Katarina de Verdier
Atlestigen 2
141 41 Huddinge

070-379 30 87
katdeverdier@hotmail.com